Az "i betű"
2017. április 14. írta: takacsvera46

Az "i betű"

 Tadeusz Wierzbicki (PL)

i.jpg
2017. április 24. | 16.00 | Pécsi Nemzeti Színház - Szobaszínház


Studio Form Światła (Fényformák Stúdió) az alapító művész Tadeusz Wierzbicki 1991-ben alapított kísérleti műhelye. Tadeusz fénykísérletei formázott és foltos üveggel, elektrosztatikával, tükröződéssel, mágneses vagy fehér árnyékokkal, a fény depolarizációjával arra irányultak, hogy a fény új vizuális megjelenítési lehetőségeit kutassa. De ismeri a napfény, a telihold, vagy épp a hó mágikus fényjátékait is. A Tadeusz fényműhelyében születő alkotások bejárták Mexikót, Brazíliát, Törökországot, Izraelt és Európa több országát. 2015-ben Locarnóban életműdíjjal tüntették ki.

Az előadás egy egyedülálló színpadi „emlékirat”, melyben Tadeusz felvonultatja a hetvenes évek végétől napjainkig tartó fény-árnyék kísérleteivel kapcsolatos gondolatait, tapasztalatait. A fénysugarat speciális tükrök segítségével állítja elő hasonlóan a gyerekkori játékok közt jól ismert tükörrel való fénygyűjtéshez. A látványosság rövidke epizódok sorozatából épül fel. Az epizódok kiválasztását és előadását nagy mértékben befolyásolja a művészi inspiráció folyamata, a helyszín és a közönség reakciója. A fény múlékonyságának köszönhetően az egyes epizódok rövidek, a néhány másodperctől legfeljebb két percig tartanak.

Az „i” betű az emberi lét szimbóluma. A kísérleti költészetben, ahol az írásjegyek önálló materiális létét, térbeli elhelyezkedését, jelentéstől független kifejezési energiáit is figyelembe veszik, számos lehetőséget rejt az „i” betű pontra és vonalra való bontása. Ez a csöpp betű a papírlapról a vászonra kerül, hogy eljátszhassa a fény és árnyék drámáját. Aztán egy tv képernyőbe ugrik át, végül pedig, vetítővászonnak beillő természetes felületeken (fal, kő, fa és az emberi test) jelenik meg. Éveken át tartó kísérletezések után egy kisméretű átlátszó vásznon csípjük nyakon az „i” betűt, illetve annak különféle optikai eszközök használatával létrehozott fényvisszaverődéseit.

Előadó: Tadeusz Wierzbicki, Studio Form Światła Lengyelország

A bejegyzés trackback címe:

https://karakulitmarkuszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr112425471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása