KARAGŐZ 500
2017. április 16. írta: takacsvera46

KARAGŐZ 500

Ő itt Karagőz

karagoz1.jpg

már 500 éves

A török hagyományos népi árnyjáték fő figurája

Ki is Ő? idézzünk a Wikipédiából ( nem tudományos,de valami fogalmunk azért lesz Róla)

A karagöz egy török árnyjáték, mely valószínűleg a 16. században terjedt el az Oszmán Birodalomban. Eredetéről megoszlanak a vélemények. Az árnyjáték két főszereplője Karagöz („fekete szem”, vagy „cigány[1]), a tanulatlan, ám szókimondó és szellemes parasztlegény, és Hacivat [hadzsivat] (vagy Hacivad), a művelt városlakó, aki oszmán-törökül is tud verselni. A karagöz-játékokat régebben főtereken, kávéházakban játszották,[1] és az egyik legkedveltebb szórakoztatási forma volt. A mozi és színház elterjedése óta háttérbe szorult, ma már jóformán csak Ramadankor, illetve főképp gyerekeknek szánt színházi előadásokon, hagyományőrző programokon találkozni vele.

A többit és a hiteleset megtudjuk, majd amikor meghallgatjuk Cengiz Özek előadásátfd44f8cb83e5b84f2acadc4a30af42a2.jpgvagy, aki tudja megnézi a kiállítást

KARAGŐZ - MESELÁDA BÁBCSOPORT 2017. április 22. | 14.30 | Nádor Galéria

HÉTFŐ: április 24.

10:00 - PÉCSI GALÉRIA - Szimpózium - KARAGŐZ 500 - A török árnyjáték múltja és jelene - Cengiz Özek  -  TR

11:00 - 14:00 - PÉCSI GALÉRIA - Szakmai workshop - Cengiz Özek  - TR

Aki nem jár arra, annak majd beszámolunk szándékunk szerint képekkel, videóval és szóban, hogy mindenkinek kedves ismerőse legyen a hónap végére Karagőz, a török zsivány hős, szegről végről a mi Vitéz Lászlónk rokona, aki idén 500 éves.

karagoz.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://karakulitmarkuszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7112429585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása