A varázsfa
2017. április 14. írta: takacsvera46

A varázsfa

Cengiz Özek (TR)

varazsfa.jpg

2017. április 25. | 14.30 | Pécsi Nemzeti Színház - Szobaszínház

 

A tradicionális török árnyjáték, más néven karagöz, az Oszmán Birodalom idejéből származik. Az általános vélekedés szerint keletkezését a 17. század elejére teszik. A karagöz játék két főszereplője Karagöz és barátja Havicat, akik éles ellentétei egymásnak. Karagöz a vidéki, tanulatlan ám éles eszű férfit testesíti meg, míg Havicat egy köztiszteletnek örvendő, művelt városlakó. Az előadás török nyelven folyik, ezért a történet megértését az alábbi rövid leírással szeretnénk segíteni.

Varázsfa
A történet Havicat és Karagöz szokásos marakodásával kezdődik. Majd Havicat arra kéri Karagözt, hogy tanítsa, nevelje meg az ő megbízhatatlan szolgáját Mercant. Karagöz azonban azt mondja a szolgának, hogy túl öregnek tartja ahhoz, hogy más ember megnevelje. Mercan erre azt javasolja, hogy játszanak egy játékot, mert akkor legalább nem hiába tette meg az utat Karagözhöz. Rövid rábeszélés után Karagöz belemegy a játékba. Ekkor Mercan arra kéri, hogy feküdjön le a földre és tettesse magát halottnak. Majd feltesz neki egy ostoba kérdést és ahányszor rossz választ ad rá, alaposan elveri. Karagöz végül összeszedi magát és visszavág a szolgának. Ekkor a szolga megátkozza Karagözt, akinek a háza előtt egy varázsfa jelenik meg… Hogy mi történik eztán? Jöjjenek és nézzék meg!

A darabot írta, rendezte és előadja: Cengiz Özek

A bejegyzés trackback címe:

https://karakulitmarkuszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3112425477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása