Három rövid történet - Állatmesék
2017. április 14. írta: takacsvera46

Három rövid történet - Állatmesék

Chinese Guangdong Lufeng Shadow Puppet Troupe (CHN)

2017. április 22. | 16.00 | Bóbita Bábszínház

harom.jpg


A Lufeng Árnybábszínházról
A Lufeng Árnybábszínház a Kína déli partjainál fekvő Kuangtung tartományból hozza el a több, mint ezer éves hagyományra visszatekintő előadást. A Lufeng színház az egyetlen, amely a három árnyjáték fajta egyikét, a Chaozhou játék örökségét ápolja. Ez a színházi hagyomány a Szung-dinasztia idején (960-1279) alakult ki a Fucsien bevándorlóknak köszönhetően. A Lufeng árnyszínház egyben a Minnanyu (Dél-kínai dialektus) ősi művészeti ágának népi maradványa.

A kakasviadal
Az előadás a kínai tusfestés fortélyait igyekszik kiaknázni az árnyszínház keretein belül. Témája az árnyszínházi hagyományokkal majdnem egyidős kakasviadal. A kakasviadal rituáléja megidézi a férfiasság, a pénz, a tásadalmi státusz és a büszkeség kérdését, és ezzel a hétköznapi terhek szimbolikus tapasztalatát adja a valós következmények megélése nélkül. A kakasviadal így válik a közösség önmagáról alkotott képének tükrévé. A Kuangtung Lufeng Árnybábszínház előadásában bátor vizuális kísérletet láthatunk a hagyományos kínai árnyszínház esztétikai újraértelmezésére.


A holló és a róka
Ezopusz ókori görög meseköltő fabuláját a kínai gyerekek éppúgy ismerik, mint mi. Ez a klasszikus állatmese ezúttal az árnyak birodalmában kel életre.

A gyöngyöző torony
A Fehér kígyó legendája, vagy másnéven Fehér kígyó asszony a kínai népmesék világának egyik legrégebbi, sokáig csak szájhagyomány útján élő mítosza. A gyöngyöző torony elbeszélése is ebből a legendából táplálkozik, keverve a klasszikus Lufeng opera, a Zhengzixi (Közép-Kínai dialektusban előadott darab) zenéjét és dalszövegeit népdalokkal.
A történet szerint a fehér kígyó szelleme az emberek világába kívánkozik, ezért Xu Xuan-nal köt házasságot, hogy testet ölthessen. A házasság ellen azonban szót emel a buddhista szerzetes Fahai, mert megengedhetetlen emberi és ördögi szellem együttélése. Fahai ezért elhallgattatja a fehér kígyót, és a Lufeng Pagoda alá szorítja vissza. Sok évvel később a fehér kígyó asszony fia, miután elnyerte a Zhuangyuan címet (a mesteri rangot) áldozatot mutat be édesanyja emlékének a pagoda előtt. Isten látva a fiú tettét, megbocsát és a pagoda összedől, ezzel pedig a fehér kígyó asszony családja újra egyesülhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://karakulitmarkuszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr5912425437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.