4. nap
2017. április 24. írta: takacsvera46

4. nap

Karagőz 500

A meglehetős korú török vitéz történetének ismertetésével kezdődött a mai nap. Cengiz Özek (színházigazgató, Karagőz kutató) mesélte el, mutatta meg, hogyan alakult Karagőz sorsa, milyen fázisai vannak az ő meséinek, hogyan változott a korral s ma hol, merre él a Karagőz hagyomány.

ak5.jpgCengiz Özek

 Az előadás után a Pécsi Tv interjút készített Vajda Zsuzsával.

ak8.jpg

 majd nekünk is elmesélte hogyan bukkantak rá a külföldi és magyar fellépőkrezsuzsa1.pngVajda Zsuzsanna a MárkusZínház művészeti vezetője, rendező, dramaturg, színész - bábos.

16:00

Az "i betű" -  Tadeusz Wierzbicki (PL)

Egy scifibe illő szerkezetet láttunk, amikor beléptünk a színházterembe. Aztán következett a varázslat sok apró ötlet az i főszereplésével, fémek, hajlítgatás, tükrök, különös hatások. Fényképezni nem lehetett - érthető okból hiszen a sötét és a fény játéka az egész előadás - így aztán meg kell várni míg a videó elkészül, hogy részesüljetek a csodákból. A végén Tadeusz elmesélte, (Boráros Szilárd lefordította), hogyan bukkant rá egy öreg padláson egy poros tükördarabra még gyerekkorában és hogyan kezdett játszani a tetőcserép résén álsütő napsugárral..

19:00

Ramayana
 Tolpavakoothu Puppet Center indiai családi színház előadásában

A tol-pava-koothu összetett szó, jelentése: bőr-báb-játék, egy tradicionális, rituális művészeti forma, amit Bhadrakali istennő templomában játszanak éjszakánként. Egy fehér lepel takarja a színpadot, sejtelmes gyertyafényben tűnnek fel a bottal mozgatott, bőrből készített árnyfigurák, a szereplők...A fellobbanó lángok, a zene,  az ének, a dobok,  a figurákon átsütő gyertyafény... szóval nehezen adható vissza, Talán ha a videó felvétel elkészül, az  egy kicsit erősebb hatást tud elérni mint az állóképek,

Az előadást megnézte Rahul Chhabra India magyarországi nagykövete..
Sőt a kezdő tüzet is ő gyújtotta meg.

egy hiteles ősi indiai Tholpava Koothu-t látni ritka élmény.

A bejegyzés trackback címe:

https://karakulitmarkuszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4012450509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása