Milyen fesztivál?
2017. április 18. írta: takacsvera46

Milyen fesztivál?

Árnyjáték: hát persze hogy a nyuszi meg a kutya, a kisgyerek első játéka és ismerkedése a bábszínházzal, anélkül hogy tudná, talán még a szülei sem tudják, hogy milyen ősi művészet alapjaival játszanak.

arny3.jpg

 mostanában ez a remek csapat jut eszünkbe akik egy angliai tehetségkutatón taroltak

Mit is tudunk így előzetesen?

ez van a  Néprajzi Lexikonban árnyjáték címszó alatt:

"színjátékforma, melyben a cselekményt kétdimenziós figurák segítségével jelenítik meg; a nézők a figurák árnyképét látják. Hazája feltehetőleg a Távol-Kelet, ahol a rituális drámák előadása gyakran árnyjáték segítségével történt. A kínai árnyjáték (jing hszi) történetét az etiológiai mondák néhány évezredre viszik vissza. Népszerű volt a jávai, Bali-szigeti, a Thaiföldön és Kambodzsában előadott árnyjáték is. Igen fontos műfaj lett a mohamedán országokban, ahol a vallás tiltotta az élő emberek színre lépését. – A perzsa–arab–török árnyjátékot főhőse után Karagözjátéknak is nevezik, a törököktől vették át a görögök, akiknél ma is a népi szórakozás kedvelt formája. A figurákat bőrből, keménypapírból, fából stb. vágják ki és egy kifeszített vászon és fényforrás közt mozgatják, ritkábban a vászon előtt. – A törökök előretörése idején a hódító csapatokat kísérő komédiásoktól Ny-európai népek is megismerték az árnyjátékot, s a 17. sz.-tól az európai vásári mutatványosok repertoárjában gyakran szerepelt. – Irod. Kunos Ignác: Három karagöz játék (Bp., 1886); Bordat, Denis-Bourcot, Francis: Les théatres d’ombres (Paris, 1956); Dömötör Tekla: A népi színjátszás Európában (Bp., 1966)."

A magyar Wikipédián nincs is ilyen címszó, a "bábjáték" szócikkben pár rövid felületes mondat olvasható
Karagőzről olvashatunk ITT

A fesztivál névadójának másik feléről a wajang kulitról is olvashatunk pár szót az indonézia cimszó alatt ITT

A klasszikus árnyjáték bábokkal mesél. Hogyan? Honnan jön a fény? mi különbözteti meg a kínai, a török, az indonéz vagy az olasz árnyjátékot?

A KARAKULIT eseményeinek követése alkalmat ad majd arra, hogy mindezekről pontos és látványos ismereteket kapjunk

karakulit_borito_01-1024x379.jpg

előzetesek a programból

A KARAKULIT Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál & Kiállítás bemutatja: ✫ SAVITRI /Szávitri - Lisen Theater (CZ)
~ Április 23-án 17 órakor a Művészetek és Irodalom Házában!

A varázsfa - Cengiz Özek (TR)
2017. április 25. | 14.30 | Pécsi Nemzeti Színház - Szobaszínház

A bejegyzés trackback címe:

https://karakulitmarkuszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr6312414603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása