Ramayana
2017. április 14. írta: takacsvera46

Ramayana

Tolpavakoothu Puppet Center (IND)

ramayana.jpg

2017. április 24. | 19.00 | Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának díszterme

A tol-pava-koothu összetett szó, jelentése: bőr-báb-játék, egy tradicionális, rituális művészeti forma, amit Bhadrakali istennő templomában játszanak éjszakánként. Egy fehér lepel takarja a színpadot, sejtelmes gyertyafényben tűnnek fel a bottal mozgatott, bőrből készített árnyfigurák, a szereplők. Sok templomban állandó színpad található, úgynevezett koothu, ahol ezeket a mitologikus jeleneteket előadják.
A Ramayana szintén összetett szó, Ráma utazása. Az eposzt 21 jelenetre osztották, és 21 nap alatt adják elő, a teljes szöveg 24 000 verset és 500 éneket tartalmaz.A régi bábokat szarvasbőrből készítették. A Ramayana teljes történetének megelevenítéséhez kb. 300 bábra van szükség. Az összes szereplő figuráját három alakban mintázzák meg, ülő, álló és járó formában. Egy bábfigura élettartama 100 év.

 


RAMAYANA
Az előadás felépítése


1. jelenet: Invokáció, négy brahmin imádkozik, áldozatot mutatnak be, az istenek és istennők segítségét kérik a sikeres előadáshoz.
2. jelenet: Ráma herceg nemes uralkodócsalád sarjaként született, méltán számíthatott arra, hogy apja, Dasharartha király örököse legyen Ajódhában. Mostohaanyja azonban rábírta a királyt, hogy Ráma helyett saját fiát, Bharátát tegye meg utódjául. Ráma ígéretet tett apjának, hogy nem tör a trónra, és önkéntes száműzetésbe vonul az őserdőbe, szépséges feleségével, Szítával és testvérével, Lakshmanával. Itt különös, mitikus, spirituális világba kerülnek, hiszen az erdőt istenkereső bölcsek, varázslók és gonosz démonok lakják, akik hol segítik, hol megzavarják Ráma és családja életét. Lakshmana bambuszfát és leveleket gyűjt, amiből kunyhót építhetnek, de vadállatok támadnak rá. Elriasztja a vadakat, nem akarja, hogy Szíta megijedjen. Rábukkan egy hatalmas fára, és kivágja. Ám nem veszi észre, hogy egy démon épp a fa alatt meditál, és a fával együtt véletlenül az ő fejét is levágja. Bűntudattal hagyja el a helyszínt. Megépítik a kunyhót, és békében élnek hármasban.
3. jelenet: Soorpankha bolyong az erdőben, találkozik a herceggel, és szerelemre lobban iránta. Feleségül akar menni hozzá, de Ráma visszautasítja. Mikor az asszony Lakshmanát választja, ő is kikosarazza. Haragjában megtámadja Szítát, de Lakshmana a segítségére siet, és levágja Soorpankha orrát és fülét. A sebesült nyomban testvéréhez, Srí Lanka királyához siet, hogy bepanaszolja őket, és egyben felhívja Rávana király figyelmét Szíta szépségére is. A király Mareecha mágushoz fordul, hogy varázserejének segítségével aranyszarvas képében bűvölje el Rámát, amíg ő megszerzi a szépséges asszonyt.
4. jelenet: A varázsló kecses szarvasként elcsalja Rámát Szíta mellől. Mielőtt a szarvas elillanna, Ráma lenyilazza. A szarvas visszaölti démoni alakját, és Ráma hangján segítségért kiált. Szíta sürgeti Lakshmanát, hogy a bátyja segítségére siessen. Lakshmana varázskört rajzol a kunyhó köré, és meghagyja Szítának, hogy semmiképpen se lépjen ki a házból.
5. jelenet: Rávana király szent csuhában alamizsnáért könyörögve közeledik. Mikor a varázskörön nem tud áthatolni, felemeli a kunyhót a kerttel együtt, és magával viszi a riadt asszonyt. Szíta eldobálja az ékszereit, így próbál jelet hagyni szerelmének.
6. jelenet: Egy hatalmas sas megtámadja Rávanát, hogy kiszabadítsa Szítát. A gigászi küzdelemben a vad Rávana levágja a sas szárnyait, és szárnyas szekéren repül tovább Srí Lankába. Démonasszonyokkal őrizteti a szomorú Szítát. Igéző táncot lejtő táncosokkal megpróbálja elcsábítani az asszonyt, de ő hűséges szerelméhez, Ráma herceghez.
7. jelenet: Majomtestvérek küzdelme során Ráma győz, és majmokat küld Szíta megkeresésére Srí Lankába, akik meg is találják.
8. jelenet: Ráma és Rávana megküzdenek a hatalomért. Először Lakshmana csatázik Rávana fiával, aki kígyónyilat lő ki, amitől mindenki elájul. Egy mennyei madár siet a segítségükre. Végül Lakshmana és Ráma együttesen legyőzik Rávanát és a fiát. Kiszabadítják Szítát, és Ráma visszatér szülőhazájába, Ajodhába, ahol fényes ceremónia kíséretében megkoronázzák.
9. jelenet: Az előadás rituális áldással végződik (Mangalam).

A bejegyzés trackback címe:

https://karakulitmarkuszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr9212425473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása